WYN

WYN brengt met haar bar en shop een volledige wijnbeleving, en dat vanuit het prachtig gerenoveerde pand in het centrum van Ieper. Meer dan 150 wijnen te koop in de shop, meer dan 20 wijnen per glas in de bar. Laat je onderdompelen in de bijzondere WYN-wereld.

SOMMELIER STEVEN


Toen geboren Aalstenaar Steven De Nul zijn eerste stappen in de horeca zette, was dat vooral met het doel om achter fornuis te gaan staan. Maar in restaurant Picasso vond hij zijn ware roeping. De maître sommelier moedigde hem aan om de opleiding aan het Eigentijds Vlaams Wijninstituut te volgen.  Onder het bezielend oog van José Lemahieu en Erwin Van Der Kelen werd de liefde een passie.  In het Ieperse hotel-restaurant Ariane kreeg Steven voor het eerst de vrijheid om zelf een wijnkaart samen te stellen en wijnarrangementen te maken. In de jaren die volgden bleef Steven studeren, reizen en proeven : Wijn is geweldig boeiend, hoe eenzelfde druif op een totaal verschillende bodem een andere spectrum van de smaak aanspreekt is ongelooflijk. Wijn is cultuur, aardrijkskunde, chemie en nog zoveel meer. Of zoals Salvador Dali ooit zei : « Qui sait déguster, ne boit plus jamais de vin mais goûte des secrets. » 

Bij WYN vertelt Steven je alles over de wijnen die hij zelf selecteerde voor de shop en bar. Door aandachtig te luisteren naar de wensen van elke klant, serveert hij exact wat jou op dat moment kan bekoren. 


Openingsuren

Over WYN

Twee Ieperse ondernemers met een passie voor hun geboortestad en een sommelier die als artiest geen bühne had, dit waren de ingrediënten voor ‘WYN’.

Ieper is een kleine provinciestad die toch internationale allure heeft, door het rijke Middeleeuwse verleden en, of course, door die ellendige Grote Oorlog. Veel Ieperlingen hebben last van melancholie, naar het verdwenen erfgoed en de vergane glorie van hun stad.

Eduard Froidure was ook zo iemand. Hij besloot om na de oorlog een verdwenen gevel aan de andere zijde van de grote Markt terug op te bouwen. Het gebouw werd neergezet langs de oude kloostertuin, de tuin van de Ieperse bisschop die na het opdoeken van het bisdom Ieper gekend was als de ‘Jardin Public’.

Het huis wisselde talloze keren van eigenaar, tot een van de twee ondernemers het in zijn vizier kreeg. Hij had een pand, maar geen bestemming. En toen ontmoette de tweede ondernemer een sommelier die zijn talent niet kwijt kon, zijn kennis niet kon delen. De puzzelstukjes vielen als vanzelf in elkaar.

WYN? Dit is het Zuid-Afrikaans voor “wijn”. Niet meer of niet minder. Dat het goed bekt in het West-Vlaams is mooi meegenomen.